פלטפורמת וורדפרס הפכה בשנים האחרונות למערכת ניהול התוכן הפופולארית ביותר ברשת המפעילה 14.5% מכלל האתרים בעולם. השאלה הנשאלת איך ניתן לשלב כלים לניתוח התנועה באתר בעזרת גוגל אנליטיקס באתר מבוסס וורדפרס? היום נלמד איך עושים זאת.
וורדפרס
וורדפרס צמחה ממערכת בלוגים למערכת ניהול תוכן בוגרת למדי, פשטות השימוש בה יחד עם האפשרות לבצע בה התאמות שונות הן הסיבות העיקריות להצלחתה.
ניתן לשנות את הפונקציונאליות של וורדפרס במספר דרכים
- עריכת הקוד של ערכת העיצוב (תפריט “עיצוב -> לערוך”).
- התקנת תוספים יעודיים שמוסיפים פונקציונאליות או משנים פונקציות קיימות.
אנו נלמד איך לשלב קוד של גוגל אנליטיקס בשתי הדרכים, ונכיר תוספים המציגים מידע מתוך האנליטיקס בלוח הבקרה של וורדפרס.
הטמעת הקוד באתר
בשלב הבסיס ביותר לקבלת מידע סטטיסטי באתר הוא הטמעת הקוד של גוגל אנליטיקס באתר. בעלי הבנה בסיסית בתכנות יכולים לבצע זאת תוך שינוי קבצי התבנית, עבור שאר המשתמשים מומלץ להשתמש בתוספים יעודיים שעושים זאת עבורנו בצורה אוטומטית.
הוספת קוד
בעבר, כדי להוסיף את הקוד נדרשנו לערוך את הקובץ header.php או footer.php ולהוסיף את הקוד לאזור המתאים. שיטה זו, אומנם היא נכונה, אבל הפרקטיקה הנהוגה כיום היא להשתמש בפילטרים (Filter) ואקשנים (Action) יעודיים. לכן אנו נעשה שימוש באקשן יעודי בשם wp_footer או wp_header כדי להוסיף את הקוד למקום הרצוי.
כדי להטמיעה את הקוד של גוגל אנליטיקס באתר עלינו לעלינו לערוך את קובץ הפונקציות של קבצי התבנית, functions.php ולהוסיף אליו את הקוד הבא:
function google_analytics() {
?>
// Your Google Analytics code
<?php
}
add_action(‘wp_header’, ‘google_analytics’);
כמובן שאת השורה השלישית נחליף בקוד של גוגל אנליטיקס.
התקנת תוספים
דרך פשוטה יותר, בלי להתעסק בקוד, היא בעזרת תוספים יעודיים שעושים זאת עבורנו. עלינו לגשת לתפריט “תוספים -> תוסף חדש” ולחפש את הביטוי “google analytics”. ישנם מאות תוספים שעושים זאת. המלצתי האישית היא לבדוק את צילומי המסך (Screenshots) של התוסף כדי לראות בעין את התפריטים ואופן פעולתו, לבדוק את האם התוסף תומך בגרסה האחרונה של וורדפרס (Compatible up to) כדי לוודא שממשיך להיות מתוחזק על ידי המפתח, ולבסוף אני ממליץ לראות כמה הוא פופולארי (Stats) מאחר ואם הרבה אנשים משתמשים בו כנראה שהוא עובד כראוי ונותן פתרון מספק למשתמשים.
תוספים מומלצים להטמעת גוגל אנליטיקס בוורדפרס הם:
- Google Analytics – תוסף בסיסי ביותר. כל שאתם צריכים להגדיר זה את מספר propertyID שלכם (UA-0000000-0) והאם הקוד יהיה אסינכרוני או לא. זהו. כל השאר התוסף מבצע לבד.
- Simple Google Analytics – תוסף דומה המאפשר להגדיר את ID שלכם עם אפשרות להגדרת הקוד בתת-דומיינים (כאשר הבלוג נמצא בסאב-דומיין נפרד).
- Google Analytics Injector – עוד תוסף שמאפשר להוסיף קוד של גוגל אנליטיקס לאתר מבוסס וורדפרס. אחרי שהגדרתם את ה-ID ניתן להגביל את הקוד רק לדומיין מסוים ולהגביל אותו כך שמשתמשים רשומים בתפקיד “מנהל” לא יכללו בסטטיסטיקות.
תוספים מתקדמים
עד עכשיו דיברנו על הטמעת הקוד באתר בעזרת תוספים פשוטים. אבל וורדפרס מאפשר ליוצרי התוספים חופש פעולה נרחב וחלקם הרחיקו לכת כדי להקל על החיים שלנו. מפתחים רבים עשו שימוש ב-API של גוגל אנליטיקס כדי להציג מידע סטטיסטי מתוך האנליטיקס בלוח הבקרה של וורדפרס. זה מאוד שימושי כאשר רוצים להראות לבעל האתר את התנועה באתר שלו, ולהציג בצורה ויזואלית את המגמות.
תוספים מומלצים
התוסף המומלץ ביותר הוא Google Analyticator שגם מוסיף את הקוד לאתר וגם מציג וידג’ט בלוח הבקרה עם מידע סטטיסטי מהחודש האחרון. המידע מוצג בצורה ויזואלית כגרף, ישנו מידע סטטיסטי כללי, עמודים פופולאריים באתר, רשימה של המפנים, ומילות החיפוש הפופולאריות ביותר. בעצם כל המידע המעניין ביותר. מי שמעוניין להעמיק, יש לינק לאנליטיקס, אבל מנהלי האתר שלא עוקב באופן יומיומי אחרי התנועה באתר, הוידג’ט הזה יספיק לו בהחלט.
תוסף נוסף הוא Google Analytics Dashboard שדי דומה במאפייניו לתוסף קודם אבל יש בו תוספת מעניינת. ראשית יש לציין שהתוסף הזה לא מוסיף קוד של גוגל אנליטיקס לאתר, לצורך כך יש להשתמש בתוסף אחר. מטרתו של התוסף היא להוסיף וידג’ט ללוח הבקרה של וורדפרס בו יוצג מידע בסיסי שמשמש אתנו לצורך עבודתנו. מידע כגון גרף ויזואלי, מידע סטטיסטי בסיסי, מידע על פוסטים פופולאריים, ביטויים חיפוש פופולאריים ורשימה של אתרים מפנים. אבל הייחוד בתוסף הזה הוא שניתן לראות גם את ה-Goals שיצרתם. התוסף גם מציג גרף לכל פוסט ברשימתך הפוסטים שלכם וגם מאפשר להציג את הגרף הזה באתר בעזרת ShortCode מיוחד או בעזרת וידג’ט ל-SideBar.
לסיכום
קהילת המפתחים של וורדפרס פיתחה הרבה כלים לשילוב גוגל אנליטיקס באתר. חלק מהתוספים פשוטים ואחרים מורכבים יותר, אבל כל הכלים האלו פותחו כדי להקל עלינו אז עשו בהם שימוש.